Hoe staat je er financieel voor wanneer je straks niet meer werkt? Je kunt hiervoor vertrouwen op je gevoel. Maar je kunt ook een gedegen pensioenplan laten opstellen.

 

Veel werknemers sparen via hun werkgever voor hun pensioen. Maar weet je precies hoeveel pensioen je heb opgebouwd? Of wat de gevolgen van de nieuwe pensioenregels zijn voor je inkomsten voor later? De kans dat je een pensioengat heb of krijgt, is aanzienlijk groot. Zeker als je jonger bent, van baan bent geswitched of pensioen achter is gebleven bij de vorige werkgever/pensioenfonds. Gelukkig zijn er nog mogelijkheden om op aantrekkelijke manieren extra pensioen op te bouwen. Wij laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn.

 

AOW vaak niet genoeg
Iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Afhankelijk van je geboortejaar kom je hiervoor in aanmerking en de pensioenleeftijd schuift op naar 67 jaar en mogelijk later.

 

Veel mensen realiseren zich niet dat de hoogte van een AOW-uitkering gekoppeld is aan het minimumloon. Dat komt momenteel overeen met een bedrag van €1.500 bruto per maand voor een echtpaar die allebei recht hebben op een AOW uitkering. Alleenstaanden krijgen slechts zeventig procent van dit bedrag.

Lijfrenterekening of lijfrenteverzekering?
Een lijfrenteverzekering is een goede manier om fiscaal vriendelijk te sparen voor later. Om het lijfrentekapitaal op te bouwen, stort je jaarlijks een bedrag in een lijfrenteverzekering of op een lijfrenterekening. Onder voorwaarden kun je dit van je belastbaar inkomen aftrekken, waardoor de fiscus mee betaalt.

 

Heb je al een lijfrente ondergebracht bij een verzekeraar dan heb je wellicht in het verleden enkele fiscale voordelen opgebouwd die momenteel niet meer gegeven worden door de fiscus/belastingdienst. Bij het omzetten van z’n lijfrenteverzekering naar een lijfrenterekening bij een bank kan het voorkomen dat je deze voordelen niet meer krijgt. Denk aan, het schenken van lijfrente bij leven aan je kinderen dit wordt fiscaal ook nog aantrekkelijk gemaakt door de fiscus.